Over ITP
 

Bij Immuun Trombocytopenie (ITP)  maakt het lichaam antistoffen aan tegen de eigen bloedplaatjes. Hierdoor worden ze afgebroken en ontstaat er een tekort (trombocytopenie). Het tekort aan bloedplaatjes zorgt voor problemen met de bloedstolling (hemostase). Dit zorgt ervoor dat een persoon eerder en/of langer bloedt bij een verwonding. Infecties of een zwangerschap kunnen het ontstaan van ITP in gang zetten.

Er zijn drie verschillende fases van ITP  

Acute ITP Minder dan 3 maanden
Persisterende ITP 3 tot 12 maanden
Chronische ITP Langer dan 12 maanden

ITP bij jonge kinderen treedt plotseling op en wordt daarom van oudsher acute ITP genoemd. De acute vorm duurt per definitie korter dan 12 maanden, komt vooral voor bij kinderen tussen de 2 en 8 jaar en is in de meeste gevallen van voorbijgaande aard. Het komt bij jongens even vaak voor als bij meisjes. Vaak gaat het om vooraf gezonde kinderen waarbij na een infectie plotseling blauwe plekken en/of neusbloedingen kunnen ontstaan. Soms gaat de acute vorm over in de chronische vorm.

Het aantal personen met ITP in Nederland

Bij volwassenen lijden ongeveer 1,5 tot 2 maal meer vrouwen dan mannen aan de ziekte. Bij kinderen is de verhouding ongeveer gelijk. ITP is geen erfelijke maar een zogenoemde verworven aandoening. 
In Nederland krijgen ongeveer 100-150 kinderen per jaar ITP en 80-90% herstelt binnen 1 jaar. Op basis van literatuurgegevens wordt het aantal volwassenen met ITP geschat op ongeveer 1.700 personen in Nederland.

Verloop van de ziekte

Op het moment dat u de diagnose ITP krijgt, is nog niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn. Hoe de ziekte zich ontwikkelt verschilt van persoon tot persoon. Van tevoren is niet goed te voorspellen hoe het verloop zal zijn.

De chronische vorm komt vooral voor bij volwassenen. De ziekte wordt chronisch bij ongeveer de helft van de volwassenen met ITP. Zoals bij de meeste auto-immuun aandoeningen treedt het vaker op bij vrouwen als bij mannen. Dertig procent van de chronische ITP patiënten heeft ook een andere auto-immuun aandoening, zoals schildklieraandoeningen, reuma of Systemische Lupus Erythematodes (SLE).

Als de ITP chronisch blijkt te zijn kan dit veel invloed op de rest van uw leven hebben, met name vanwege de voortdurende onzekerheid over hoe de ziekte zich verder zal ontwikkelen. De ITP Patiëntenvereniging Nederland kan u veel informatie geven en organiseert lotgenotencontact.

Klachten niet altijd even erg

Het tekort aan bloedplaatjes hoeft niet altijd even erg te zijn. Het is mogelijk dat de ziekte zo nu en dan ineens aanwakkert, afgewisseld met rustige perioden waarin de bloedplaatjes op een veilig niveau zijn en zich geen klachten voordoen. Plotseling kan het aantal bloedplaatjes sterk dalen en kunnen er weer klachten ontstaan. Een rustige periode kan weken, maanden tot jaren duren.  Op deze website gaan wij vooral in op de gevolgen van chronische ITP. Lees verder over het ziektebeeld

Veelgestelde vragen

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de ITP patiëntenvereniging Nederland via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Stel een vraag
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed