Weet u wat u moet doen bij een ongeval?

Hoewel het niet vaak voorkomt is het natuurlijk toch mogelijk dat u een ernstige bloeding krijgt. Zorg dat u weet wat u dan moet doen.

Neem direct contact op met de hematoloog of uw (ITP-)verpleegkundige als er sprake zou kunnen zijn van een ernstige bloeding. Het gaat om de volgende situaties:

  • als u uw hoofd hard heeft gestoten
  • als u veel bloed verliest
  • als er bloed in uw ontlasting, urine of braaksel zit
  • als u verschijnselen heeft die op een hersenbloeding kunnen wijzen, zoals verlammingsverschijnselen aan uw gezicht of aan een kant van uw lichaam, warrig spreken of denken, niet meer goed kunnen zien, coördinatie- of evenwichtsstoornissen.

Medische informatie bij u dragen

Hulpverleners moeten zo snel mogelijk op de hoogte gesteld worden van de aandoening zodat de juiste zorg kan worden verleend. 

Via deze website kunt u uw eigen SOS-kaartje aanmaken. Op dit kaartje staat vermeld dat u ITP heeft en daarmee verhoogde bloedingneiging en contactgegevens van uw behandelend arts en naasten. Vul uw gegevens voor het spoedkaartje in stuur deze op. Binnen enkele minuten ontvangt u op het door u opgegeven e-mailadres een spoedkaartje (als PDF). Steek dit kaartje in uw portemonnee of bij uw telefoon zodat hulpverleners deze informatie snel kunnen vinden, ook als u onverhoopt niet aanspreekbaar bent.  

Maak uw eigen spoedkaartje

Telefoonnummers
 

In geval van spoed kunnen hulpverleners, patiënten of naasten tijdens kantooruren contact opnemen met het secretariaat van het behandelcentrum. Zie voor telefoonummers de kaart van het netwerk. Rechtstreeks contact opnemen met de behandelaar mag natuurlijk ook.
Buiten kantooruren kan contact worden opgenomen met de dienstdoende specialist/hematoloog via de telefooncentrale van het ziekenhuis waar het centrum onderdeel van is.

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de ITP patiëntenvereniging Nederland via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Stel een vraag
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed