Miltverwijdering

(splenectomie)

Afbraak van bloedplaatjes gebeurt vooral in de milt. Als er auto-antistoffen op de bloedplaatjes gebonden zijn, worden deze door de milt weggevangen en afgebroken.

Operatieve ingreep

De arts overweegt het verwijderen van de milt (splenectomie) als behandeling met medicijnen niet het gewenste effect geeft. Er wordt afgeraden om dit binnen 1 jaar na diagnose te doen omdat dan pas duidelijk is of u echt chronische ITP heeft. De verwijdering van de milt is een operatieve ingreep waarvoor opname in het ziekenhuis nodig is. Bij sommige mensen is het verwijderen van de milt vanwege medische bezwaren niet mogelijk. Voor iemand die een slechte hart- of longfunctie heeft of op hoge leeftijd is, kan een operatie te gevaarlijk zijn.

Miltscan

De arts zal een miltscan maken om zeker te weten dat de milt (en niet de lever) de bloedplaatjes afbreekt. Hierdoor weet men vooraf hoe groot de kans is dat het verwijderen van de milt ook daadwerkelijk het gewenste effect zal hebben. Soms is het effect van miltverwijdering onvoldoende omdat er na de operatie een bijmilt kan ontstaan die bloedplaatjes afbreekt, of omdat bloedplaatjes toch worden afgebroken in de lever.

Tot op heden wordt de miltscan alleen nog in het Haga ziekenhuis in Den Haag gedaan.
De milt heeft een belangrijke functie in de afweer tegen bepaalde bacteriële infecties. Na het verwijderen van de milt is het risico van een dergelijke infectie groter. 

Vaccinatie vooraf

Aanbevolen wordt bij mensen, bij wie de milt verwijderd gaat worden, te vaccineren voor pneumococcen, Haemophilus influenzae type B (HiB) en meningococcen; deze vaccinaties zitten sinds kort ook in het rijksvaccinatieprogramma. Sommige van deze vaccinaties moeten regelmatig worden herhaald.
Kinderen worden daarnaast nog langdurig, uit voorzorg, met antibiotica behandeld. Zij krijgen dezelfde vaccinaties als hier boven genoemd voor volwassenen. Het verwijderen van de milt wordt bij kinderen zo lang mogelijk uitgesteld.

Na het verwijderen van de milt dient elke infectie serieus genomen te worden. Met name infecties overgebracht door hondenbeten kunnen een ernstig verloop hebben. Ook is na een miltverwijdering de afweer tegen malaria verminderd.

Hulp bij het maken van keuzes

Meer informatie over miltverwijdering.

Veelgestelde vragen

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de ITP patiëntenvereniging Nederland via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Stel een vraag
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed