Wat zijn de gevolgen van ITP voor het dagelijks leven?

In het dagelijks leven kunnen mensen met ITP te maken krijgen met ongemak door bloedingen. Ook (extreme) vermoeidheid kan voorkomen bij ITP. Deze vermoeidheid kan ertoe leiden dat u werk of studie moet onderbreken en/of sociale contacten moet verminderen. 

Voor kinderen geldt dat bij zeer lage aantallen trombocyten competitieve contactsporten, zoals kickboxen, en activiteiten met een hoog risico op hoofdtrauma, (kans op intracraniele bloeding) vermeden dienen te worden. Sporten waarbij risico op ernstige bloedingen beperkt is, stimuleren we juist wel – ook bij volwassenen- omdat een goed getraind bewegingsapparaat het risico op blessures en valpartijen beperkt.

Kinderen mogen gewoon naar school en buiten spelen.

Wanneer ITP bij u wordt vastgesteld, is het nog onzeker of dit van tijdelijke aard is of het zich ontwikkelt tot chronische ITP. Bij ongeveer de helft van de volwassenen is dit het geval. Onzekerheid over het verloop van de ziekte kan een last zijn om te dragen. 

Spreek met uw arts over uw klachten en de effecten op uw dagelijks leven.  

Andere veelgestelde vragen

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de ITP patiëntenvereniging Nederland via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Stel een vraag
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed