Ziektebeeld en klachten
 

Bij ITP komen verschillende klachten voor. De meeste klachten maken snel duidelijk dat er een tekort aan bloedplaatjes is. Mensen met ITP bloeden eerder en/of langer bij verwonding of stoten. Zo komen vaak blauwe plekken, kleine puntbloedingen in de huid (petechiën) of slijmvliesbloedingen (bloedneus of bloedend tandvlees) voor.

Bij ernstige vormen van een tekort aan bloedplaatjes kunnen er diverse bloedingen ontstaan:

  • Bloedingen in het maagdarmkanaal met bloedbraken of bloed in de ontlasting die daardoor glimmend zwart kleurt.
  • Bloedingen in de urinewegen met bloed in de urine.
  • Bloedingen in een spier of in een gewricht
  • Een fatale bloeding zoals een hersenbloeding of maagdarmbloeding (komt gelukkig zelden voor).

Vrouwen met ITP hebben vaak last van een hevige menstruatie, die lang duurt en waarbij er veel bloedverlies is.

Andere klachten

Bij frequente bloedingen kan ook bloedarmoede optreden. Er komen klachten voor waarbij de link met het tekort aan bloedplaatjes minder duidelijk is. Een van de meest voorkomende klachten is vermoeidheid. Deze klachten kunnen zo heftig zijn dat patiënten niet goed in staat meer zijn om hun werk uit te oefenen. Nu kan vermoeidheid tal van oorzaken hebben: uw huisarts zal dan ook niet direct aan de bloedplaatjes denken als u zich met deze klacht bij hem of haar meldt. Daardoor kan het langer duren voordat de diagnose gesteld wordt.

Bij toeval ontdekt

Er zijn mensen met ITP die helemaal geen klachten hebben. Er is dan geen directe aanleiding om naar de (huis)arts te gaan. Bij deze mensen wordt het tekort aan bloedplaatjes vaak bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld omdat er om een andere reden bloedonderzoek wordt gedaan.

Ontdekking van ITP in de zwangerschap

Het gebeurt regelmatig dat ITP tijdens de zwangerschap wordt ontdekt. Er is dan al voor de zwangerschap een tekort aan bloedplaatjes, maar dat is nog onopgemerkt. Door de zwangerschap daalt het aantal bloedplaatjes nog verder. Dat is dan ‘de druppel die de emmer doet overlopen’: de hoeveelheid bloedplaatjes daalt plotseling zo sterk dat er klachten ontstaan. 

Lees verder over zorg bij ITP

Veelgestelde vragen

Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed