Wat is het verschil tussen een beenmergpunctie en een botbiopt?

Beenmerg wordt meestal afgenomen vanuit het bekken. Bij een beenmergpunctie wordt een bepaalde hoeveelheid beenmerg opgezogen uit het borstbeen of het bekken, dat later in het laboratorium onderzocht wordt.

Bij een botbiopsie wordt ook een stukje bot, met behulp van een soort klein "appelboortje" weggenomen uit het bekken voor onderzoek. Dit is niet mogelijk bij het borstbeen. Bij het opzuigen van beenmerg komen de cellen in de dikke soepachtige vloeistof door elkaar te liggen. Bij het stukje bot dat weggehaald wordt (botbiopt), blijven de cellen in dezelfde volgorde en structuur liggen als in je lichaam het geval is. Dit bot wordt gefixeerd en in kleine dunne plakjes gesneden, die vervolgens bekeken worden onder de microscoop. De verschillende bloedelementen worden dan geteld en beoordeeld. Er wordt gekeken of er geen tekorten of te veel elementen zijn, of de cellen goed uitrijpen en geen abnormale kenmerken vertonen en of er tekenen zijn van infiltratie van verkeerde cellen, zoals kankercellen of bacteriehaarden. Een botbiopt geeft hierbij meer informatie dan alleen een beenmergpunctie. 
Beide onderzoeken worden ingezet om andere oorzaken van het tekort aan bloedplaatjes uit te sluiten. Zijn andere oorzaken uitgesloten, dan kan de diagnose ITP worden gesteld. 
 

Lees meer over diagnose

Andere veelgestelde vragen

Bent u patiënt of mantelzorger en heeft u een vraag?

Staat uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel deze vraag dan aan de ITP patiëntenvereniging Nederland via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Stel een vraag
Weet u wat u moet doen in een spoedsituatie?
Wat te doen bij spoed